Daca va place ce gasiti pe acest mic blog va rog sa imi spuneti, iar daca aveti si alte idei in legatura cu ce ar trebui sa scriu, subiecte sau pur si simplu opinii va rog sa o faceti.
Lasati comentarii sau like-uri la ce va place ca sa pot sa imi fac o idee legat de ce nu va place.

2011/12/30

Sindromul Moebius

Sindromul Moebius (paralizia faciala congenitala sau paralizia oculofaciala congenitala sau aplazia nucleara) este denumirea data unei boli neurologice congenitale rare, a carei caracteristica clinica este paralizia faciala periferica. Este vorba despre o tulburare de dezvoltare a nucleilor nervilor cranieni, cei mai afectati fiind perechile 7 (facial) si 6 (abducens). Nu se cunoaste cu certitudine cauza acestui sindrom, desi cercetarile de pana acum sugereaza o etiologie genetica.
Manifestarile clinice pot apare inca de la nastere, dar uneori sunt descoperite abia mai tarziu:




  • facies inexpresiv, imposibilitatea de a zambi, tulburari de vorbire



  • ptoza palpebrala si diferite paralizii ale nervilor oculari, manifestate prin tulburari de miscare ale globilor oculari (imposibilitatea de a urmari cu privirea un obiect), strabism



  • tulburari de deglutitie (inghitire) ca urmare a afectarii nervului 9 (glosofaringian), tulburari de masticatie, atrofie a limbii – modificari care fac dificila alimentatia



  • retard motor datorita unor anomalii musculare, mai frecvent hipotonia musculaturii din partea superioara a corpului. 


  •   Acestea sunt doar cateva, cele mai frecvente, dintre manifestarile caracteristice acestui sindrom; de la caz la caz mai pot fi prezente si alte tulburari, precum tulburari de comportament, autism, atrofia limbii, tulburari respiratorii, anomalii ale degetelor etc.
    Insa nu inseamna ca o persoana care are Sindrom Moebius trebuie sa prezinte toate aceste tulburari: in functie de gradul tulburarilor de dezvoltare, persoanele pot fi mai mult sau mai putin afectate.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu