E. coli este un tip comun de bacterii care pot ajunge in alimente, cum sunt
carnea de vita si legumele. E. coli este prescurtarea denumirii stiintifice a
bacteriei, Escherichia coli. Ceea ce este ciudat la aceste bacterii – si la
multe alte bacterii – este ca nu sunt intotdeauna daunatoare organismului.
E. coli traieste in mod normal in intestinele dumneavoastra, unde ajuta
corpul sa descompuna si sa digere alimentele pe care le mancati. Din nefericire,
anumite tipuri (numite tulpini) ale E. coli pot ajunge din intestine in sange.
Aceasta este o boala rara, insa poate cauza o infectie foarte grava.
O persoana care are o infectie cu E. coli poate avea urmatoarele
simptome:
- Crampe stomacale si dureri abdominale
- voma
- diaree, uneori cu sange
In anul 2006 a fost descoperita o tulpina foarte periculoasa de E. coli in
spanacul proaspat si in anul 1993 in unele fast-food-uri care vindeau
hamburgeri. Carnea de vita poate contine E. coli deoarece aceste bacterii
infecteaza adeseori vitele. Bacteriile se pot gasi in carnea de vita si in
fecalele animalelor.
Dar cum ajung bacteriile din fecalele animalelor in
alimente? Cum se poate intampla asa ceva? Bineinteles ca nu se intampla
in mod intentionat, insa este posibil daca fecalele sunt utilizate ca
fertilizator (o practica frecventa pentru fertilizarea terenurilor cultivate)
sau daca apa contaminata cu E. coli este folosita la irigatii.
E. coli poate fi transmisa de la o persoana la alta, dar infectiile grave cu
E. coli sunt mai frecvent legate de ingerarea unor alimente care contin
bacteria: persoanele care mananca alimentele contaminate se pot imbolnavi.
Iata cateva alimente care pot provoca intoxicatia cu E. coli:
- carnea tocata de vita semipreparata (folosita pentru hamburgeri)
- legumele care cresc pe terenuri fertilizate cu balegar de la vite sau spalate cu apa contaminata
- sucurile de fructe care nu sunt pasteurizate (pasteurizarea este un proces folosit pentru a neutraliza germenii din alimente)
Caldura poate ucide E. coli, deci specialistii recomanda sa gatiti carnea de
vita (mai ales cea tocata) pana cand este bine facuta si nu mai are culoarea
roz. Alegerea sucurilor pasteurizate este alt mod de a evita infectiile
posibile.
In cele din urma, unii experti recomanda spalarea si decojirea legumelor inainte de a le manca. Insa altii sustin ca E. coli este greu de indepartat dupa ce a contaminat un aliment, ca spanacul, salata verde sau ceapa. Ei spun ca solutia este sa fie luate mai multe masuri ca E. coli sa nu intre in contact cu culturile agricole.
In cele din urma, unii experti recomanda spalarea si decojirea legumelor inainte de a le manca. Insa altii sustin ca E. coli este greu de indepartat dupa ce a contaminat un aliment, ca spanacul, salata verde sau ceapa. Ei spun ca solutia este sa fie luate mai multe masuri ca E. coli sa nu intre in contact cu culturile agricole.
Daca o persoana are simptomele infectiei cu E. coli, medicul va face niste
teste de sange si va solicita o mostra de fecale pentru analize. Sangele si
fecalele pot fi analizate pentru a vedea daca in ele este prezenta vreo tulpina
periculoasa de E. coli. Desi diareea este unul dintre simptomele principale ale
infectiei, persoana nu ar trebui sa ia medicamente anti-diareice deoarece pot
incetini procesul de vindecare.
Unii oameni se vindeca acasa, in timp ce altii trebuie sa fie internati in
spital. In unele cazuri, intoxicatia cu E. coli poate provoca probleme cu
rinichii ce pun viata in pericol.
SFATURI:
- cand sunteti la restaurant, comandati alimentele cu carne bine facute. Mancati carnea numai daca este maronie in interior, nu roz.
- Nu inghititi apa din lac, mare, sau din piscina. Daca apa contine fecale umane, poate contine si bacteria E. coli.
- Spalati-va pe maini intotdeauna dupa ce folositi toaleta si inainte de a manca. Fecalele contin o multime de bacterii si nu ati vrea sa mancati din greseala aceste bacterii!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu