Daca va place ce gasiti pe acest mic blog va rog sa imi spuneti, iar daca aveti si alte idei in legatura cu ce ar trebui sa scriu, subiecte sau pur si simplu opinii va rog sa o faceti.
Lasati comentarii sau like-uri la ce va place ca sa pot sa imi fac o idee legat de ce nu va place.

2012/01/12

Hipocalcemia

Ce este Hipocalcemia
Hipocalcemia reprezinta nivelul scazut al calciului in organism. Hipocalcemia apare atunci cand concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub 4,0 mg/dL (dL=decilitru, adica o zecime de litru). Concentratia normala a ionilor liberi de calciu seric este intre 4,0-6,0 mg/dL.
Despre calciu
Calciul este un mineral important pentru mentinerea sanatatii umane. Nu este numai o componenta a oaselor si dintilor, ci este si un element esential pentru coagularea normala a sangelui si este necesar pentru functionarea normala a muschilor si a nervilor. Ionul de calciu (Ca2+) are doua sarcini pozitive.
In oase, ionii de calciu sunt prezenti sub forma unei combinatii cu gruparea fosfat pentru a forma cristale de fosfat de calciu. In fluxul sangvin, ionii de calciu apar tot sub forma de substante compuse, iar aici calciul este combinat cu proteinele si variate nutriente. Totusi, in fluxul sangvin, calciul exista si in forma libera.
In mod normal, cam 47% din calciul din plasma sangvina este liber, in timp ce 53% apare sub forma de compusi. Desi tot calciul din sange are utilitatea lui, numai concentratia de ioni liberi de calciu are influenta directa asupra functionarii nervilor si a muschilor.
Din acest motiv, masurarea concentratiei de calciu liber este mai importanta in diagnosticarea bolii decat masurarea nivelului total de calciu sau a celui din compusi. Nivelul total de calciu seric este in mod normal intre 8,5-10,5 mg/dL, in timp ce nivelul calciului liber este in mod normal de 4-5 mg/dL.
Cauze si simptome ale hipocalcemiei
Hipocalcemia poate fi cauzata de hipoparatiroidism, din cauza neproducerii 1,25-dihidroxivitaminei D, prin nivelurile scazute de magneziu plasmatic, sau din cauza lipsei cantitatilor adecvate de calciu sau de vitamina D din alimentatie. Hipoparatiroidismul implica faptul ca glanda paratiroida nu reuseste sa secrete hormonul paratiroidian.
Hormonul paratiroidian controleaza si mentine nivelurile de calciu plasmatic. Hormonul isi exercita efectul asupra rinichilor, unde declanseaza sinteza 1,25-dihidroxivitaminei D. Astfel, hipocalcemia poate fi cauzata in mod independent de afectarea glandei paratiroide sau a rinichilor. 1,25-dihidroxivitamina D stimuleaza absorbtia calciului din alimente si mobilizarea calciului din oase. Mobilizarea oaselor este procesul natural prin care organismul dizolva o parte din oasele scheletului pentru a pasatra sau a ridica nivelul ionilor de calciu din plasma. Nivelul scazut de magneziu plasmatic (hipomagnezemia) poate duce la hipocalcemie.
Hipomagnezemia poate aparea in cazul alcoolismului sau asociata cu boli caracterizate prin incapacitatea organismului de a absorbi corect grasimile. Magneziul este necesar pentru ca hormonul paratiroidian sa-si joace rolul in mentinerea nivelului de calciu plasmatic. Din acest motiv, orice boala care duce la niveluri scazute ale magneziului poate cauza si hipocalcemie.
Hipocalcemia se poate instala si ca urmare a consumarii unor niveluri toxice de fosfati. Fosfatii fac parte din anumite formule de clisma. O clisma este o solutie folosita pentru a curata intestinele printr-un furtun introdus in rect. Au fost raportate cazuri de hipocalcemie in cazul persoanelor care au inghitit formule de clisma, sau in cazurile in care au fost administrate clisme copiilor mici.
Simptomele hipocalcemiei
Simptomele hipocalcemiei severe includ amorteala sau furnicaturile in jurul gurii sau in maini si picioare, precum si in spasmele muschilor fetei, ale mainilor si ale picioarelor. Hipocalcemia poate duce si la depresie, pierderi de memorie sau halucinatii. Hipocalcemia severa apare cand nivelul calciului seric liber este sub 3 mg/dL.
Hipocalcemia cronica si moderata pot duce la cataracta (boala a ochilor). In acest caz, termenul „cronic“ inseamna ca dureaza de cel putin un an.
Diagnosticul hipocalcemiei
Hipocalcemia este diagnosticata prin prelevarea unei mostre de sange si masurarea concentratiei de calciu liber folosind un electrod sensibil la calciu. Hipocalcemia are mai multe cauze, deci un diagnostic complet necesita evaluarea sanatatii glandei paratiroidiene, a rinichilor si a concentratiei magneziului plasmatic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu